Wednesday, April 4, 2012

CERITA ORANG NAK KURUS

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum. Wah3..nampaknya makan bulan lg nak mengupdate blog ni. Agaknya smua org dah jemu kot. Takpelah, tak kisah orang nak baca ke taknak baca...pada ana itu bukanlah kepentingan yg utama. Yg penting ana bahagia :-)

Selama 3 bulan lebih ni kan, sungguh! ana sangat sibuk. Bkn sibuk apa, kalut melayan puteri sulung ana nilah. Macamana la kalau org yg ada anak 10 ye. Sesekali rasa macam malas nak layan blog dah, tp sayang la pula...alih2 layan juga. :-(

Sepanjang dok menjaga baby ana ni, sedar tak sedar ramai pula yg kata ana dah kurus. Wktu mengandung dulu, tumbesaran agak memuaskan la juga. Maklumlah takde alahan, selera mkn pun boleh tahan... Entah la, ana pun taktau juga. Bila tengok kat cermin sama je. Suami pulak kata, biasa je. Kwn2 tanya, mmg nak kurus ke? Ana kata takdelah...bukannya diet pun, makan macam biasa, malah bertambah2 lg ada la. Ana trpksa mkn/minum selalu sbb dgn izin Allah nak byakkan susu bdn. Ha, ini la kelebihan baby minum susu badan. Sedar tak sedar tiap2 hari susukan anak, kita yg turun berat badan. Kalau dah berenti susu bdn esok, taktau la ye, mungkin naik mendadak lebih drp masa mengandung dulu. Oh, harap2 tidak. Jd, bg yg baru lps bersalin jgn la teragak2 nak susukan anak dgn susu bdn...byk kbaikannya. Salah satunya, boleh kurus. Kelebihan2 lain tu, boleh la gugel sendiri. Yg penting jaga kesihatan. Mcmana cara trbaik nak jaga kesihatan, boleh terus membaca entry ini jika mahu.

Cerita pasal kurus dan kesihatan, ni ada satu karkuzari untuk renungan kita semua...
Ada seorang hamba Allah, tiap2 waktu solat dia akan solat kat rumah je (ni lelaki ye, bukan perempuan). Lepas solat, dia pegi joging. Memang selalulah rutin dia macamtu, alasan dia adalah mahu jaga kesihatan. Masa berjoging, dia ternampak orang ramai baru selesai solat berjemaah kat surau nak balik rmah masing2. Dalam hati dia berkata, org2 ni asyik pegi surau je, bila masa dia nak jaga kesihatannya? Ye lah, macam dia hari2 solat juga, tp rajin joging, mesti la kesihatannya lebih power lg. Allah Maha Besar. Selang 3 hari lepas dia cakap mcmtu, Allah beri dia sakit jantung smpai kena duduk wad..masa kat wad, mcm2 penyakit lg dtg. Allah Maha Mengasihani...lepas kembali sihat, dtg keinsafan dlm dirinya lalu dia rajin pegi surau dan membanyakkan solat sunat.
Kesimpulannya: bkn tak boleh joging... tp IMAN YAKIN tu yg mesti kena jaga. Jd rajin2lah duduk dlm majlis taklim taklum, insyaAllah akan tau semuanya.Wallahu alam.


Ni gambar trbaru baby ana, SUMAIYAH (dah 97 hari @ 3 bln 7 hari)
Dah 5.2 kilo... Byk benda dah dia pandai. Paling utama kena ajar kalimah ALLAH dulu, pastu baru bleh kenal umi dan abinya.
Asma', nanti kita cari tudung kepala sama2 ye. Sumaiyah pun dh tak sabar nak pakai ni...sikit hari lg tringin nk msuk madrasah pulak. :-)

Wassalam...jumpa lg insyaAllah.

13 comments:

نور توفيقة ادريس said...

Allah~
Rambut sumayyah dah banyak~ Jelesss~

umu6point said...

Amboi akak...macam tau2 je umu nak minta mms gambar terbaru sumayyah..hehe.

a'ah laa...cepat betul sumayyah tumbuh rambut. akak tengok la asma'nye rambut halus2 lagi. segan betul nak tumbuh.

umu dah start mencari tudung untuk asma' :)
*nampaknye asma' memang besar la dari sumayyah. hee

fuad ansari said...

para ibu sedang bersembang.. tak mau masuk campurlah.. (",)

p/s: comelnye.. (",)

ahmad humairi said...

Assalamualaikum,

Saya plak rasa nak pulang jer...
Sumaiyah nampak cam orang 'jantan' je..hehe...jenuhle pipinya kena cubit!

ALIAAZUAN said...

Assalamualaikum.

Taufiqah,
Iye...cpt bonar rmbutnya tumbuh. Kalau lelaki, jenuh la nak kene gunting slalu.

Ummu,
Tak pyh MMS,1 Malaysia dh akak tnjuk kat blog. hehe.

Tuan Fuad,
Ye tuan. Msyuarat sdg sibuk dijlnkn. Tp kalau tuan nk join bg buah pikiran apa salahnya. Sbg bapak, tuan sgt brpengalaman. :-)

Cikgu Humairi,
Eh, cptnye cikgu. Dh nak blk ke. Baru nk bncuh air.
Sumaiyah kata: Mana ada cam org jantan cikju.....sumaiyah kan pompuan...cuba belek muka caya betui2.Rmbut je pendek lg.Nnti rmbut saya dh pnjg, sy inform ckgu ok.
Akhir skali sumaiyah kata dia kirim salam kat ckgu. ;-)

Umma-ali said...

aslm, ehemmm...org ank satu yea klm kbut smpi kughuih! org ank bnyk ni, mmg selim melim sokmo, la ni dah jd nenek pon maintain sbb lani kne jg ank n cucu n coming soon another cucu huhuhu...lani msh bole bjaga mlm, curi masa...sok cucu kedua kluau x tw le...
oh jgn lewat2kn pki tudung coz ada dgr org ckp, klu udah 4 bln , baby dah mula ada deria rasa maka dia akn rasa benda kat kpla n mnolak...so cpt2 cr tudung tau...

Norsha said...

Salam,
aduh, lamanya tak berceloteh, yelah,
bila dh ada anak lainlah pulak sibuknya....letih mcm manapun tetap bahagiakan.....geramnya bila tgk baby, rasa nk cubit2 je...

Ismi Ijmi said...

comelnyaaaaa.......!!!

Amatullah said...

salam kak...wah..tahniah2..dah ade baby rupanya..moga sumaiyah jadi anak yg solehah,daieyah yg hafizah dan alimah..amin..:) sofiyyah dh nak dapat adik..doakan ye..^_^

Marina Ali said...

Assalamualaikum,kak dah lama tak mendarat nie,seronoknya sana sani bercerita ttg baby ek,ina masih menunggu nak tambah....hehe,usaha lagi dan lagi yer kak.Kak,dah terlanjur mendarat nie,nak ambil kesempatan mohon maaf yer kak dari hati ke hati,andaikata sepanjang kita semua berblog,ade perkara2 yang mungkin secara sengaja atau tidak boleh menyinggung perasaan,doakan ina dan suami mendapat umrah yang mabrur,selamat pergi n selamat pulang,terbang 13/04/2012 akan berlepas dari KLIA.

ALIAAZUAN said...

Assalam...
Umma Ali, iye nek Jijah. Lama tak nmpk...kapal trbang pancit ke? Rupanya kalut jaga cucu iye... alhmdllah, sbtu lps dh beli dh tudung kat sumaiyah. Buat prtama kalinya bg pkai pi taklim mgguan. Hehehe, relax je die...Nk bgtau ustzh sarah pon dh mngndung 4 bln.

Norsha,
Sronoknya lain mcm je dh ada bby ni kan. Hari2 dok mngadap muka dia, masih rsa cam x pcaya smpai skrg.

Ismi Ijmi,
Ye keeeeee.....ye laaaaaah...mari kita sebut subhanallah ramai2.

Amatullah,
Alhmdllah...dh mendarat dah puan Asmalalalalalalallala kat sini. Syukur sofiah nk dpt adik lg. Btmbh anak maka brtmbahlah rzki lg ye, insyaAllah.

Marina,
MasyaAllah dah nak pegi umrah dah rupanya. Smoga smua urusan bjln dgn lancar.InSyaAllah akak pun sama nk mntk maaf byk2...doakan akak n sluruh umat nabi ye.

Bijen M. said...

Amboiii.
Eksaited nau upload gambo anok banyok-banyok.

ALIAAZUAN said...

Salam Tuan Bijen
Erk, kena perli la pulok.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails